Recept med malda sötlupinbönor

Våra malda sötlupinbönorna är vår variant på växtbaserad färs, den är torrare, innehåller mindre fett och är ljusare än vanlig färs. 
Malda sötlupinbönor kan användas i tacos, till lasagne eller mixa med olja och kryddor till en bönröra.
Vid användning i exempelvis tacos kan det med fördel tillsättas vätska vid stekning för en mjukare konsistens. 

Sötlupinröra (liknande hummus)

400g malda sötlupinbönor
1,5 dl vatten
1 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk rödvinsvinäger
Spiskummin, svartpeppar och salt efter smak

Lägg allt i en mixer och mixa till det blir en röra, tillsätt mer vätska vid behov.
Smaka av med salt, svartpeppar och spiskummin.

Servera i en sallad med grönsaker i säsong, till en buffé eller på smörgåsen.

”Tacofärs” av malda sötlupinbönor 

1 fpk. malda sötlupinbönor 
2 äggulor
Tacokrydda 
Svensk rapsolja 
Vatten 

Lägg malda sötlupinbönor och äggulorna i en varm stekpannan med rapsolja, stek på högvärme och börjar det fastna i stekpannan tillsätt vatten och/eller olja. Krydda och fortsätt steka, tillsätt valfri mängd vatten för att få en mjukare och lite ”fluffigare” färs. 

När du är nöjd med konsistensen är den färdig att servera. 

Lasagne
2 gul lök
2 vitlöksklyftor 
400 g malda sötlupinbönor
1 msk svensk rapsolja
4 msk tomatpuré
2 tsk timjan
780 g krossade tomater
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
Salt
Svartpeppar
9 lasagneplattor


Sås:
7 dl mjölk 
3 dl ost
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt


Skala och hacka gul lök och vitlök. Fräs löken mjuka i olja i en stekpanna. Lägg i malda sötlupinbönor och stek dem under omrörning så dem inte bränner fast, tillsätt tomatpuré som får fräsa med.

Krydda med timjan. Tillsätt krossade tomater, vatten och fond, låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du önskar lösare konsistens tillsätt mer vatten och/eller krossade tomater.
Sås: Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.

Sätt ugnen på 225°.
Varva sötlupinfärs, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Recept med kokta sötlupinbönor

Våra hela bönor är kokta och färdiga att användas direkt i en gryta eller i en sallad. Skalet i bönorna är hårt och tål att kokas med länge i en gryta utan att bli sega och mosiga.  

Picklad sötlupin 

Hela sötlupinbönor 
1 del ättika
2 delar socker 
3 delar vatten 

Någon god krydda ex. vitlök, hel chili eller färsk timjan (valfritt) 

Lägg hela sötlupinbönor i en glasburk, tillsätt krydda om du vill. Häll ättika, vatten och socker i en kastrull och värm på tills sockret smält. Häll lagen över bönorna och stäng burken, ställ in i kylen. Använd i sallad eller som topping på annan mat. 

Kokta bönor i vinägrett 

En fpk. hela sötlupinbönor 
Svensk rapsolja 
Valfri vinäger (balsamvinäger, vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger) 
Salt, svartpeppar, övrig krydda ex. salladskrydda, timjan, oregano eller chiliflakes. 

Lägg sötlupinbönorna i en skål, blanda olja, vinäger och kryddor i en annan skål, häll över blandningen över bönorna och blanda runt så alla bönor får lite vinägrett. Använd som tillbehör på en buffé, i en sallad eller i en wrap. 

Rostade sötlupinbönor 

Sötlupinbönor 
Svensk rapsolja 
Salt, svartpeppar och valfri krydda ex. paprikapulver, timjan, dill eller chili. 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötlupinbönorna på en plåt, häll över lite rapsolja och rosta i ugnen tills bönorna får en fin färg. Rör runt bönorna några gånger så det blir en jämna yta. 

Lägg bönorna på hushållspapper och låt torka lite, krydda och lägg sedan i en tät burk och ställ i kylen eller ät bönorna direkt. 

Tillagningstips

Sötlupinbiffar
För bästa resultat rekommenderar vi att steka dem i rikligt med olja på högvärme tills de får en fin stekyta. 
Serveras gärna till pasta, potatisgratäng eller matvete.
Passar även bra att ha i en wrap tillsammans med grönsaker och dressing.

Sötlupinburgare
Burgaren är redo att grillas eller stekas. 
För bästa resultat tipsar vi dig att pensla burgaren med olja innan du grillar den på hög värme, eller stek den i rikligt med olja på hög temperatur.