Vår historia på gården

Vi som driver Flättinge Uppegård är familjen Levinsson. Vi systrar Sandra, Josefin och Louise har sedan 2014 drivit Flättinge gårdscafé, vi är fjärde generationen på gården. Våran gammelfarfar Levin köpte gården 1945 och när han drev gården var det traditionellt jordbruk med hästar och 20 mjölkkor. Levin var intresserad av hästar och då han ofta var på resande fot för att köpa nya hästar fick hans söner hjälpa till med sysslorna hemma på gården. Farfar var runt 9 år när han fick köra iväg själv med häst och vagn för att hämta mjöl från mjölaren. Intresset för djur och livet som bonde växte fram hos vår farfar Arne och när han var 21 år tog han över gården. 
Intresset för hästar gick i arv och under åren farfar drev gården fanns det alltid många hästar. När vi barnbarn föddes dröjde det inte länge innan det fanns shetlandsponny på gården och vi har spenderat många timmar i stallet med dessa busiga ponnies. Det fanns även flera ardennerhästar då intresset var stort för att föda upp och ställa ut ardennerhästar.

Under åren där farfar drev gården fanns det utöver hästar också mjölkkor, får och grisar. Barnen fick hjälpa till att skörda potatis, mata hönsen och mjölka korna. Där någonstans växte intresset för jordbruk fram hos våran far som tog över gården under tidigt 90-tal. Fram till 2016 drevs gården som mjölkgård men senare år har gården ändrat inriktning till köttdjur och en liten besättning får. 

Våra föräldrar odlar mycket grönsaker, bär och rotfrukter, vilket vi har förmånen att få använda i gårdscaféet som vi systrar sedan 2014 driver på gården. Caféet började i huset vi kallar Gammelstugan, en gammal Officersbostad från slutet av 1600-talet. Sedan några år tillbaka har vi verksamheten i gårdens gamla stall som vi renoverat och byggt ut.
Sedan 2020 odlar våra föräldrar även sötlupinbönor, en relativt ovanlig böna i Sverige men som odlats länge i andra delar av världen.
Efter bönan är skördad, rensad och torkad tar vi hand om den. Vi blötlägger och kokar för att sedan bland annat göra bönbiffar och bönburgare som säljs både till konsument och resturang.