Sötlupin

Flättinge Uppegård har funnits i släkten sedan 1945 då vår gammelfarfar Levin köpte gården. Det har gått från mjölkproduktion, till köttdjur och nu har vi även börjat satsa på växtbaserat protein. 2020 testodlade vi sötlupin och i augusti samma år skördade vi dem första bönorna. Sötlupin ska inte förväxlas med den giftiga trädgårdslupinen som växer i dikeskanter runt om i Sverige, utan sötlupin är en förädlad variant av trädgårdslupinen som är ätlig, med bra egenskaper för jordbruket och har hög proteinhalt. 

 

Vad är sötlupin?

Sötlupin tillhör familjen baljväxter och är en ettåriga växt.
Sötlupin har odlats till livsmedel i bland annat medelhavsområdet, Mellanöstern och Sydamerika.
Den liknar sojans positiva egenskaper med hög proteinhalt och passar att odla i det svenska klimatet. 
Sötlupinen är en böna med en hög proteinhalt, runt 35 procent, vilket är den böna med högst proteinhalt som kan odlas i Sverige och bara något lägre än sojabönan. Därav kan man kalla sötlupin- den nordiska sojan.

 

Varför är sötlupin bra?

Förutom att sötlupinbönan är rik på protein har den även en positiv inverkan på jorden. Den har upptagningsförmågan att ta kväve från luften och kan då spara på kvävegödslingen. Den har även långa rötter som luckrar upp och binder jorden och som på det viset förhindrar näringsläckaget som annars blir. Det är en bra odlings egenskap och miljöfördel som även andra baljväxter har.

 

Hur har vi odlar sötlupin? 

Det är odlat utan konstgödsel och besprutning. På våren sår vi bönorna och efter några dagar blindharvar vi för att inte ogräsfrö ska hinna gro. När det börjar växa och precis kommit upp harvar vi 2-3 gånger till. Sedan får den växa till sig innan den under tidig höst tröskas.

 

Hur smakar sötlupin?

Våran sötlupin har skalet kvar och har en fast konsistens. Även om du kokar bönorna i långkok behåller den sin fasta och hårda konsistens. I biffar och burgare blir det en viss textur och smeten blir inte helt slät som när du använder en del andra baljväxter. Bönan har en lite smörig och nötig smak och passar bra att krydda med sin favoritkrydda. 

 

Är det sötlupin som jag ser växer i dikeskanter? 

Nej, det är trädgårdlupinen som växer vilt i många diken. Sötlupin är inte invasiv som trädgårdslupinen och sprider sig inte. Vi måste så sötlupin varje år.